logo proiect convenant of mayor

În data de 24 Februarie 2017, la Primaria Sânnicolau-Mare, Castelul Nako, str. Republicii nr.10, a avut loc Forumul privind importanța integrării PAED-ului cu EnMS – Sistem de Management Energetic, organizat în cadrul proiectului 50000 & 1st SEAP.

Participanții au fost: reprezentanții managementului energetic, manageri energetici, alți reprezentanți ai primăriilor implicate în proiect, alte părți interesate, reprezentanți ai industriei locale, autorități locale.

 Principalele subiecte discutate au fost:

 •       Importanța integrării PAED-ului cu EnMS, urmărind o implementare și monitorizare a eficientizării energetice locale
 •       Rezultatele implementării proiectului
 •       Rolul standardizării și eficiența energetică locală
 •       BMBC – Fonduri europene – Prezentare proiecte eligibile privind eficiența energetică
 •       Testimoniale și discuții libere

Beneficiile directe ale standardului de management energetic ISO 50001 sunt următoarele:

 • oferă organizaţiilor care îl aplică beneficii măsurabile în cost (reduceri de costuri masive);
 • identifică beneficiile economice directe și implicit beneficiile de mediu;
 • asigură o mai mare transparenţă privind bunele practici în managementul energiei la nivel local;
 • crează un cadru sistematic pentru îmbunătăţirea continuă a eficienţei energetice şi implicit a consumurilor, contribuind asfel la reduceri de costuri ale administrației publice locale, creşterea reputaţiei şi a performanţelor sale de mediu;
 • asigură un control asiduu a impactului de mediu alocat consumurilor de energie la nivelul clădirilor deținute de administrația publică locală (inclusiv la nivel de școli, grădinițe sau alte tipuri de clădiri administrative);
 • asigură un control asupra tuturor consumurilor la nivel de flotă auto proprie;
 • asigură un control asupra tuturor consumurilor la nivel de iluminat public stradal și arhitectural;
 • asigură un cadru de conformare legislativă eficace (deoarece administrația publică locală va avea o trasabilitate asupra obligațiilor legale aplicabile);
 • crează un cadru sistematic de analiză a problemelor și stabilește măsuri de îmbunătățire, evitând reapariția acestora în timp;
 • asigură un cadru simplu de control și monitorizare a implementării PAED-urilor – Planurilor de Acțiune privind Energia Durabilă și ulterior raportarea performanțelor la implementarea acestora, raportare obligatorie la nivel de Comisie Europeană.

Reprezentanții municipalităților partenere în proiect au fost motivați atât de dorința de implicare și dezvoltare a tuturor membrilor echipei de lucru de-a lungul desfășurării proiectului cât și de beneficiile ulterioare aduse de cele două mari rezultate: PAED-ul și sistemul de management energetic-EnMS.

Cea mai mare provocare în cadrul fiecărei primării a fost lipsa datelor privind consumurile energetice la nivel de sectoare de activitate necesare inventarierii emisiilor de CO2.

Conlucrarea echipelor locale cu experți la nivel național dar și internațional a reprezentat plus valoarea adăugată proiectului.

Ca și beneficii ulterioare, platforma Pactul Primarilor pune la dispoziție o comunicare directă cu diferite echipe implicate din alte localități Europene cu care reprezentanții primăriilor locale pot interacționa și face schimburi de experiență.

Denkstatt România împreună cu AMET susțin primăriile participante în proiectul 50000 & 1st SEAP în procesul de certificare a sistemului de management energetic, acestea putând fi clasate printre primele orașe din România care vor deține un certificat ISO 50001.

Pentru mai multe detalii accesați link-ul: http://www.50001seaps.eu/

picture 1 picture 2 picture 4UE logo

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *