denkstatt Romania continuă seria evenimentelor organizate cu scopul de a aduce împreună experți din domeniile EHS și Quality Management, pentru a obține o privire de ansamblu asupra problemelor întâmpinate de diferitele industrii din Timișoara.

Business Brunch-ul a avut loc la Hotel Timișoara, în data de 19 iunie 2017.

Temele abordate au reprezentat puncte cheie de interes pentru toți cei prezenți, generând dezbateri amănunțite dar și soluții potrivite pentru fiecare industrie în parte.

Carbon FootPrint – o nouă cerință în abordarea ISO 14001 | Gabriela Fistiș – Manager General denkstatt Romania

Contextul european este unul dominat de schimbări iminente, fiind influențat de cel global, schimbări care afectează puternic mediile industriale, obligând marile companii să depună eforturi pentru a analiza toate aspectele mediului înconjurător în cadrul căruia acestea își desfășoară activitatea.

Dorința de standardizare rămâne una dintre cele mai mari preocupări pentru companiile care doresc să obțină performanțe notabile, alinirea la noile cerințe ISO 14001 devenind astfel o prioritate.

Principalele noutăți aduse de ISO 14001 au în vedere, mai ales aspecte legate de:

  • Leadership;
  • Documentație;
  • Riscuri și oportunități;
  • Contextul organizației – Maparea părților interesate;
  • Ciclul de viață al produselor și serviciilor (perspectiva LCA- life cycle assesment).

Imortanța evaluării ciclului de viață al produselor/serviciilor (LCA) relevă aspectele de mediu și impactul pe care acestea le au asupra organizației. Având în vedere cerințele de mediu, LCA cuprinde toate etapele specifice unei activități de producție: achiziția materiilor prime, proiectare, producție, transport/livrare, utilizare, tratament la sfârșitul vieții și eliminare finală.

Beneficiile LCA și implicit ale determinării Amprentei de Carbon sunt multiple, însă printre cele mai importante se numără: reducerea impactului de mediu, eficiența resurselor, evaluarea impactului produselor (serviciilor) asupra mediului, îmbunătățirea lanțului de procese, îmbunătățirea dezvoltării produsului, reducerea costurilor și noi strategii pe termen lung.

Pentru o înțelegere mult mai bună a conceptelor de LCA și Carbon FootPrint, prezentarea denkstatt a conținut exemple demonstrative fiind expuse rezultate din industria automotive.

 

Succesul în EHS prin utilizarea soluțiilor IT | Adam Horváth – Senior Consultant denkstatt Ungaria

Gestiunea tuturor datelor care exprimă valorile performanțelor de mediu reprezintă activități birocratice care consumă majoritatea timpului pe care îl au la dispoziție experții din domeniu.

Soluția unui management performant al resurselor este expusă cu succes de programul e-Toolbox. Acesta cuprinde module diferite care pot gestiona în mod performant datele referitoare la aspectele de mediu: update legislativ, managementul deșeurilor, identificarea riscurilor, managementul materialelor chimice, colectarea, păstrarea și raportarea tuturor datelor referitoare la mediu și sustenabilitate.

Astfel companiile, indiferent de domeniul din care fac parte, pot experimenta aplicații performante care le pot ușura modalitatea de lucru prin generarea unor rapoarte care beneficiază de acuratețe și securitate informațională.

Întâlnirea s-a încheiat printr-o sesiune de întrebări și răspunsuri, participanții exprimând dificultățile pe care le întâmpină în desfășurarea activităților zilnice și recunoscând soluțiile propuse de experții denkstatt ca fiind unele de mare folos pentru gestionarea resurselor de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *