Platforma on-line www.eusew.eu reușește să fie un ghid european foarte bun în ceea ce privește domeniul resurselor energetice și al sustenabilității.

Aceasta aduce în același loc proiecte inovative în domeniu, tratate diferit în funcție de comunitățile în care au luat naștere. Astfel, inițiatorii proiectelor se  pot înregistra pe acest portal și pot să disemineze ideile și rezultatele lor tuturor celor interesați de aceste aspecte, bucurându-se de o audiență la nivel european.

Anul 2017 a înregistrat proiecte numeroase și interesante, iar topul acestora este format din 12 finaliști care sunt supuși unui proces de votare. Astfel, vor fi stabiliți 4 câștigători, câte unul pentru fiecare categorie stabilită anterior: Businesses, Public Sector, Consumers și Energy Islands.

Îmbucurător este faptul că România are un proiect care se află în top: Primăria Sectorului 1 București a reușit să dezvolte un proiect major de eficiență energetică. Prin intermediul acestuia mii de bucureșteni au beneficiat de un program de îmbunătățire a eficienței energetice cu ajutorul unor acțiuni precum: izolarea zidurilor și a acoperișurilor și montarea de geamuri termopane. Programul a cuprins clădiri aflate în zone rezidențiale dar și școli și spitale.

Proiectul care ne-a atras atenția este dezvoltat de colaboratorii noștri, Sonae Sierra în Lisabona – Portugalia. Acesta prevede un sistem de audit și de management pentru îmbunătățirea eficienței energetice în centrele comerciale – mari consumatoare de energie. Programul analizează fiecare aspect al operațiunilor unui centru comercial, de la construirea  clădirii  la sursele de energie și la comportamentul oamenilor care îl folosesc, reușind să facă o analiză complexă cu ajutorul unor etape clar stabilite. Compania se așteaptă ca la finalizarea îmbunătățirilor să economisească până la 4,2 milioane de euro în fiecare an. Astfel, proiectul este unul foarte interesant din punct de vedere al sustenabilității, cu atât mai mult cu cât Sonae Sierra are 3 site-uri în România care vor implementa probabil aceleași instrumente de eficientizare.

Cei 4 câștigători vor fi anunțați în cadrul celebrării Zilelor Energiei 2017: 19-25 iunie, mai exact pe data de 20 iunie, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor EU Sustainable Energy Awards.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *