Denkstatt România împreună cu AMET au lansat în România proiectul 50000&1st SEAP , intitulat – ” Sprijinirea autorităţilor locale în dezvoltarea şi integrarea SEAP-urilor cu sisteme de management energetic în conformitate cu ISO 50001”.

Obiectivele principale ale proiectului și anume:

  1.   1. Dezvoltarea sistemului de management energetic (conform ISO 50001) și a SEAP –urilor (Sustainable Energy Action Plan), la nivelul localităților din grupul țintă, prin facilitarea de structuri de sprijin, utilizarea EnMS + SEAP ca un instrument pentru instituționalizarea politicilor energetice și asigurarea punerii în aplicare din punct de vedere tehnic a SEAP-urilor în timpul și după încheierea proiectului.
  2.   2. Diseminarea obiectivelor și a rezultatelor proiectului pe scară largă în vederea măririi numărul de suporteri instruiţi ai Pactului Primarilor, coordonatori și municipalităti care pun în aplicare abordarea “5000&1 SEAPs”.

Ce este Pactul Primarilor ?

Pactul Primarilor reprezintă principala mişcare europeană în care sunt implicate autorităţile locale şi regionale ce se angajează în mod voluntar pentru creşterea eficienţei energetice şi utilizarea surselor de energie regenerabilă în teritoriile lor. Prin angajamentul lor, semnatarii Pactului îşi propun atingerea şi depăşirea obiectivului Uniunii Europene de reducere cu 20% a emisiilor de CO2 până în 2020.

Pactul Primarilor este un instrument-cheie al politicii energetice a UE. Oraşele şi regiunile au capacitatea de a acţiona în cele mai relevante sectoare ale consumului de energie.

Ce este SEAP-ul sau PAED-ul ?

SEAP-ul, în limba engleză „Sustainable Energy Action Plan” sau în limba română PAED – „Plan de Acțiune privind Energia Durabilă”, este un document strategic de actiune, elaborat in vederea intrunirii cerintelor strategiilor energetice ale UE în mare parte cuprinse în ADEZIUNEA la `Pactul Primarilor`. Acesta este dezvoltat având la baza o analiză preliminară a consumurilor de energie la nivelul unui an calendaristic (cuantificate în emisii de CO2), în baza căruia se stabilesc datele inițiale de plecare în stabilirea unor obiective clare și ținte de diminuare a emisilor de CO2 la nivelul localității, cât și măsuri clare de acțiune care să conducă la o scădere cantitativă a emisiilor cu cel puțin 20% până în anul 2020 față de anul de referință ales.

Grupul țintă

În cadrul grupului țintă au fost cooptate Primăriile: Lugoj, Reșița, Caransebeș, Ineu, Sânnicolaul Mare, Făget și Oțelu Roșu.

Aceste Primării vor avea suportul nemijlocit al întregului parteneriat internațional în dezvoltarea sistemului de management energetic conform ISO 50001 odată cu dezvoltarea PAED-urilor locale.

Proiectul este finanţat de Comisia Europeană prin Programul Intelligent Energy Europe şi este  coordonat de compania de consultanţă SOGESCA din Italia.

 

Untitled

 

 

Parteneriatul proiectului

SOGESCA (Coordinator) – www.sogesca.it

CRES – www.cres.gr

PNEC – www.pnec.org.pl

EKODOMA – www.ekodoma.lv

ARM – www.arm-bg.net

ECQ – www.ecq-bg.com

AMET – www.amet.ro

DENKSTATT ROMANIA- www.denkstatt.ro

DEPUTACION OURENSE – www.depourense.es

ALBEA – www.albea-transenergy.com

AMORCE – www.amorce.asso.fr

MT PARTENAIRES INGÉNIERIE – www.mt-partenaires.com

ICLEI Europe –  www.iclei-europe.org

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *