Raportarea privind dezvoltarea sustenabilă pentru companii

Raportarea privind dezvoltarea sustenabilă reprezintă publicarea de către companii a unor informații nefinanciare, legate de dezvoltare sustenabilă. Aceasta poate fi impusă prin lege sau poate fi realizată la alegere.

Începeți acum sau treceți la următorul nivel de raportare a sustenabilității

Respectați cerințele legale, precum și nevoile părților interesate și fiți pregătiți pentru viitor.

Ce este raportarea privind dezvoltarea sustenabilă?

Raportarea privind dezvoltarea sustenabilă se încadrează în sfera de activitate a managementului sustenabilităţii corporative. Scopul raportării ESG este de a furniza informații despre impactul semnificativ al unei companii. Termenii „raport CSR” (care se referă la responsabilitatea socială a companiilor) și „raport ESG” sunt utilizați în principal ca sinonime. Un raport ESG conține rezultatele unei evaluări a relevanței și răspunsurile companiei la aceasta. Succesul raportării privind dezvoltarea sustenabilă depinde de o bună gestionare a datelor și de procese clare.

4 pași pentru a obține cele mai bune rezultate din procesul de raportare

Raportarea privind dezvoltarea sustenabilă se desfășoară, de obicei, conform următoarelor etape.

  1. Definiți și demarați proiectul
  2. Identificaţi subiectele materiale
  3. Stabilirea de indicatori și colectarea de informații
  4. Crearea unui raport de sustenabilitate

De ce ar trebui să raportați impactul afacerii dvs.

Rapoartele de sustenabilitate reprezintă un instrument bine stabilit pentru a comunica în mod transparent părților interesate impactul, performanța și eforturile depuse. Cu toate acestea, cerințele părților interesate nu sunt singurul factor. Raportarea este, de asemenea, un instrument de management util pentru a determina status quo-ul performanței în materie de sustenabilitate.

În plus, importanța raportării privind dezvoltarea sustenabilă a crescut, deoarece conformitatea a devenit un factor-cheie. Recomandăm companiilor să ia în considerare cerințele de reglementare din ce în ce mai stricte atunci când iau decizii pe termen lung. Impulsul din ce în ce mai mare dat de directive precum CSRD sau RBI/CO elvețian obligă companiile să raporteze mai detaliat cu privire la performanța lor în materie de sustenabilitate și pe baza unor indicatori și subiecte predefinite.

Compania dumneavoastră respectă standardele internaționale?

În prezent, CSRD (Directiva referitoare la raportarea privind dezvoltarea sustenabilă a companiilor), care înlocuiește actuala Directivă privind raportarea nefinanciară (NFRD), domină discuția privind raportarea privind dezvoltarea sustenabilă și definește domeniul de aplicare. În următorii câțiva ani, un număr semnificativ mai mare de companii din UE vor fi obligate să raporteze datele nefinanciare legate de performanța lor în materie de sustenabilitate, comparativ cu cele anterioare.

Prin urmare, companiile se vor confrunta în viitor cu obligații de raportare extinse. Pe parcursul numeroșilor noștri ani de experiență în domeniul raportării privind dezvoltarea sustenabilă, am învățat că societățile trebuie să reacționeze cu mult timp înainte pentru a se pregăti din timp pentru cerințele de reglementare. Vă însoțim pe drumul către o raportare profesională a sustenabilității în conformitate cu legislația actuală și viitoare.

Cum vă ajutăm afacerea să beneficieze de o raportare transparentă

Compania dumneavoastră beneficiază în multe feluri de o raportare corporativă profesională pe teme de sustenabilitate cu ajutorul experților noștri denkstatt:

Întotdeauna la zi:

Susținem  conformarea legală cu standardele actuale de raportare (de exemplu, NFRD, standardele universale GRI, SASB, DNK, IFRS / Value Reporting Foundation, UN Global Compact Communication on Progress, Swiss RBI/CO) și cu cele viitoare (de exemplu, CSRD și ESRS [Standardele europene de raportare privind dezvoltarea sustenabilă) și pregătirea din timp corespunzătoare.

Mai bine decât suficient de bun:

Îmbunătățiți pe termen lung abordarea sustenabilității și procesul de raportare: serviciile denkstatt cuprind un sprijin cuprinzător pentru cei care raportează pentru prima dată, precum și preluarea unor sarcini individuale de raportare externalizate pentru companiile cu o rutină deja stabilită.

Sustenabilitatea în ansamblul ei:

Avem în vedere conectivitatea cu alte standarde sau orientări relevante (de exemplu, taxonomia UE sau cadrul TCFD). Oferim, de asemenea, sprijin pentru o gamă largă de subiecte legate de sustenabilitate care se reflectă în raportul dumneavoastră de sustenabilitate ca Strategii de Decarbonizare și de Climă.

Mai multe premii:

Consultațiile și serviciile oferite de denkstatt sunt sinonime cu calitatea. Acest lucru este valabil și pentru Raportarea privind Sustenabilitatea, care a primit deja mai multe premii (ASRA).

Asistență flexibilă:

Experții noștri oferă sprijin în ceea ce privește pregătirea, implementarea și continuarea raportării privind sustenabilitatea și gestionarea serviciilor asociate.

Serviciile noastre de raportare privind dezvoltarea sustenabilă

Vă oferim un sprijin cuprinzător pe parcursul întregului proces de creare a rapoartelor de sustenabilitate în conformitate cu standardele internaționale de raportare privind sustenabilitatea:

Vă oferim sprijin în diferite etape ale proceselor dumneavoastră și găsim o strategie care se potrivește companiei dumneavoastră!

FAQ

Întrebări frecvente privind raportarea și standardele de sustenabilitate

Raportarea privind dezvoltarea sustenabilă trebuie să fie întotdeauna precedată de definirea celor mai relevante subiecte de dezvoltare sustenabilă – o așa-numită analiză de materialitate. În plus, gestionarea datelor este importantă pentru a putea colecta indicatorii KPI nefinanciari privind sustenabilitatea. Raportarea privind sustenabilitatea poate fi realizată în conformitate cu diferite standarde de raportare privind sustenabilitatea, cum ar fi GRI sau cadrul de raportare integrată.

Un raport de sustenabilitate cuprinde toate elementele unui management ESG solid: Un raport necesită identificarea subiectelor materiale de mediu, sociale și etice. Acesta descrie indicatorii cheie de performanță (KPI) și abordarea curentă a managementului și dezvăluie strategiile și obiectivele de sustenabilitate. În plus, un raport necesită o organizare amănunțită (guvernanță ESG).

Un raport de sustenabilitate în conformitate cu standardele GRI îndeplinește un anumit standard de calitate. Raportarea GRI înseamnă că raportul conține diverse informații specificate de către Global Reporting Initiative.

Dacă organizația din care faceți parte dorește să creeze un raport conform GRI, sunt disponibile două opțiuni (începând cu anul de raportare 2022: „În conformitate cu GRI” și „Cu referire la GRI”), care depind de gradul în care standardele au fost respectate. Raportarea este un proces care evoluează în timp. Prin urmare, companiile care publică un raport inițial sau care se află în primele etape de raportare ar trebui să înceapă cu opțiunea „Cu referire la GRI”.

Trebuie remarcat faptul că rapoartele de sustenabilitate pentru anul 2022, care vor fi publicate în 2023, trebuie să implementeze pentru prima dată noile standarde universale GRI (2021). Așteptăm cu nerăbdare să ajutăm organizația dvs. la implementarea noilor standarde.

Dacă doriți să publicați un raport ESG în conformitate cu un standard de raportare stabilit și recunoscut la nivel internațional, GRI este o alegere optimă. Raportarea bazată pe GRI poate oferi profunzimea informațiilor pe care o solicită toate părțile interesate ale unei organizații În plus, GRI pregătește bine pentru viitoarele cerințe de raportare impuse de CSRD.

În funcție de diverse circumstanțe, pot fi luate în considerare și alte standarde. De exemplu:

  • SASB / IFRS / Value Reporting Foundation pentru companiile cu activități în America de Nord,
  • TCFD pentru a pune accentul pe riscurile climatice, sau
  • Standarde sectoriale (de exemplu, standardele de sustenabilitate EPRA pentru rapoartele din sectorul imobiliar).

Dacă organizația din care faceți parte dorește să creeze un raport conform GRI, sunt disponibile două opțiuni (de la raportarea din anul 2022: „În conformitate cu GRI” și „Cu referire la GRI”), care depind de gradul de aplicare a standardelor. Raportarea este un proces care evoluează în timp. Prin urmare, companiile care publică un raport inițial sau care se află în primele etape de raportare pot începe cu „Cu referire la GRI”.

Trebuie remarcat faptul că rapoartele de sustenabilitate pentru anul 2022, care vor fi publicate în 2023, trebuie să implementeze pentru prima dată noile standarde universale GRI. denkstatt așteaptă cu nerăbdare să asiste organizația dumneavoastră în implementarea noilor standarde.

Contactaţi-ne

Completați formularul de mai jos și echipa noastră va fi încântată să vă ajute.

Vă mulțumim pentru mesajul dumneavoastră! Vă vom contacta în curând.