CSRD și raportarea privind dezvoltarea sustenabilă

Directiva privind raportarea în materie de sustenabilitate a companiilor (CSRD) are ca rezultat creșterea obligațiilor de raportare în materie de sustenabilitate. Astfel, mai multe companii decât oricând sunt obligate să pună la dispoziție un raport ESG (denumit uneori și raport CSR).

Inițiați din timp măsuri adecvate pentru raportarea RSI.

Să se pregătească pentru cerințele tot mai mari ale CSRD și ale standardelor europene de raportare privind dezvoltarea sustenabilă (ESRS).

Ce este raportarea privind dezvoltarea sustenabilă?

Rapoartele de sustenabilitate oferă informații esențiale privind impactul și măsurile de sustenabilitate ale unei companii. Aceasta este administrată, de obicei, de managementul intern al sustenabilității și poate fi realizată în conformitate cu diverse standarde. De exemplu, Standardele GRI ale Global Reporting Initiative (GRI) sau Cadrul Integrat de Raportare de la International Financial Reporting Standards Foundation (IFRS) oferă îndrumări cu privire la procesul de raportare.

Creșterea impulsului prin intermediul cerințelor viitoare, cum ar fi CSRD, sporește nevoia de aliniere în ceea ce privește raportarea performanțelor de sustenabilitate ale unei companii. Pe lângă cerințele de reglementare, o comunicare orientată spre scop și fiabilă privind sustenabilitatea corporativă vă ajută să vă îmbunătățiți reputația în rândul clienților, al (viitorilor) angajați, precum și al investitorilor, prin optimizarea rezultatelor ratingului ESG.

Ce este CSRD al Uniunii Europene?

CSRD este abrevierea pentru Corporate Sustainability Reporting Directive (Directiva referitoare la raportarea privind dezvoltarea sustenabilă a companiilor). Aceasta include îmbunătățiri și modificări majore față de cerințele de raportare anterioare ale Directivei privind raportarea nefinanciară (NFRD). CSRD împinge subiectul raportării privind sustenabilitatea la următorul nivel în cadrul UE.

„CSRD afectează din ce în ce mai mult directorii financiari, departamentele de control și contabilitate. Indicatorii de sustenabilitate sunt deja parte integrantă a finanțelor. Cei care creează standarde și structuri sunt bine pregătiți pentru viitor.”

– Mag. Karl Resel

Noi vă facilităm munca și ne dăm seama cum se potrivesc diferitele standarde, directive și cadre pentru strategia dumneavoastră de afaceri și de sustenabilitate.

CDP, TCFD, CSRD, ESRS:
Pentru cei mai mulți, îmbunătățirea performanței în materie de sustenabilitate este destul de complexă.

Pentru noi, este o activitate zilnică.

Beneficiile raportării privind sustenabilitatea corporativă

Un raport CSR arată nu doar status quo-ul, ci și direcția viitoare a acțiunilor companiei dumneavoastră în ceea ce privește sustenabilitatea. De aceea, raportarea privind sustenabilitatea vine cu mai multe beneficii:

  • Asigurarea conformității cu cerințele de reglementare (CSRD, NFRD, NaDiVeG, CSR-RUG, Swiss RBI/CO etc.).
  • Avantaj competitiv în rândul clienților prin prezentarea angajamentului ESG al companiei.
  • Semnale pozitive pentru investitori prin îmbunătățirea scorurilor în ratingurile ESG, precum și în indicii de sustenabilitate.
  • Stimularea brandingului de angajator și a retenției angajaților.
  • Raportarea creează responsabilitate și arată progresul prin colectarea de date împreună cu potențialul de optimizare.
  • Pentru debutanții în domeniul raportării: Stabilirea unui management ESG inițial, definirea subiectelor materiale pe baza unei evaluări a pragului de semnificație și identificarea status quo-ului de sustenabilitate.

Serviciile noastre de raportare privind dezvoltarea sustenabilă

În calitate de firmă de consultanță în management și sustenabilitate, sprijinim companiile în toate elementele necesare. În plus, împreună cu agenția noastră parteneră vă putem oferi toate serviciile editoriale și de machetare.

Raportarea sustenabilității în conformitate cu standardele internaționale

Câștigați credibilitate fiind transparenți și comparabili!
Pentru a îmbunătăți calitatea rapoartelor de sustenabilitate și pentru a sprijini comparabilitatea eforturilor de sustenabilitate ale companiilor, au fost stabilite de-a lungul anilor diverse standarde. GRI și alte standarde voluntare stabilesc standarde acceptate la nivel internațional. De asemenea, CSRD și ESRS-ul corespunzător ghidează standardele de raportare privind dezvoltarea sustenabilă în Europa. Colaborând de-a lungul anilor cu clienți dintr-o gamă largă de industrii, am acumulat o expertiză vastă în ceea ce privește aceste standarde de raportare actuale și viitoare.
Mai multe informații

Raportare integrată și combinată

Arătați că sustenabilitatea nu este un aspect secundar, ci că este integrată în mod holistic în conceptul dumneavoastră de afaceri.
În timp ce rapoartele combinate au o secțiune separată privind sustenabilitatea, rapoartele integrate merg mai departe și integrează sustenabilitatea în fiecare capitol. Experții noștri în sustenabilitate sprijină companiile în identificarea conținutului de sustenabilitate pentru raportul lor anual combinat sau integrat. Definim o structură adecvată și ne concentrăm asupra conținutului perfect - și pentru a pregăti companiile pentru viitoarele cerințe CSRD, care vor face obligatorie raportarea combinată.

Raportarea TCFD

Evaluați amenințările schimbărilor climatice și profitați de oportunitățile pentru afacerea dumneavoastră
Grupul de lucru pentru informații financiare legate de schimbările climatice (TCFD) se angajează să sprijine publicarea de informații legate de schimbările climatice, să îmbunătățească înțelegerea riscurilor semnificative și să permită participanților pe piață să evalueze oportunitățile și amenințările care rezultă din schimbările climatice. Experții noștri vă oferă cel mai bun sprijin pentru implementarea unui sistem de raportare TCFD.
Mai multe informații

Raportarea CDP

Contribuie la protecția climei prin prelucrarea și furnizarea de date relevante pentru climă
Carbon Disclosure Project (CDP) își propune să aducă o contribuție pozitivă la protecția mediului și a climei prin prelucrarea și furnizarea de date relevante pentru climă. Scopul nostru este ca organizaţiile să abordeze provocările legate de sustenabilitate și climă într-un mod structurat și holistic. Prin urmare, suntem bucuroși să sprijinim compania dumneavoastră în abordarea programelor CDP privind schimbările climatice, apa, pădurile și lanțul de aprovizionare.
Mai multe informații

Analiza materialității

Aflați factorii cheie cei mai relevanți pentru compania dumneavoastră pentru a viza direct problemele
O analiză a pragului de semnificație permite companiilor să identifice potențialele probleme de sustenabilitate care sunt relevante pentru activitatea lor și pentru lanțul de valori al acestora. Un subiect poate fi important din perspectiva impactului asupra sustenabilității, din perspectivă financiară sau din perspectiva părților interesate. În total, aceste contribuții determină cele mai "importante aspecte materiale" ale organizației, care devin apoi elemente-cheie ale raportării și gestionării sustenabilității.
Mai multe informații

Managementul părților interesate și comunicarea în materie de ESG

Intrați în contact și înțelegeți perspectiva părților interesate
Realizarea unui dialog sau a unui sondaj cu părțile interesate înseamnă implicarea părților interesate interne și externe pentru a le cunoaște opinia cu privire la diferite subiecte legate de sustenabilitate relevante pentru activitatea dumneavoastră. Angajarea în dialog cu părțile interesate cheie poate fi foarte benefică pentru o companie, deoarece câștigă susținători importanți. În plus, rezultatele dialogului cu părțile interesate reprezintă un adaos important atunci când analizați subiectele de sustenabilitate ale afacerii dumneavoastră. Experții noștri pot furniza și pot participa la sondaje online, interviuri, grupuri de discuții, discuții la mese rotunde și scenarii în diferite termene și în multe alte formate online sau în persoană.

Gestionarea indicatorilor și a datelor

Obțineți un set complet de indicatori cantitativi pentru a stabili un management strategic al sustenabilității
Pentru a crea un sistem de raportare și un bun management al sustenabilității, este necesar un set cuprinzător de indicatori cantitativi. Aceștia conferă sustenabilității un sens tangibil, ajută organizația dumneavoastră să stabilească obiective solide și să urmărească performanța în vederea atingerii acestora. Cu sprijinul nostru, puteți stabili procesul potrivit pentru a vă gestiona datele, identifica indicatorii potriviți și selecta o soluție de gestionare a datelor sau o soluție software potrivită pentru viitorul companiei dumneavoastră.

Validarea și asigurarea rapoartelor

Crearea încrederii prin validarea și asigurarea externă a rapoartelor
Relațiile se construiesc pe încredere. Dacă creați un raport, doriți ca cititorii dvs. să fie siguri că se pot baza pe conținutul și mesajele dvs. De aceea, verificăm, de asemenea, rapoartele sau informațiile relevante privind sustenabilitatea din cadrul rapoartelor integrate. Cum? Validăm toate mesajele diferite și vedem dacă conținutul și indicatorii sunt relevanți și dacă cifrele sunt corecte. În final, creăm o declarație de asigurare pentru raport și o scrisoare de gestiune cu recomandări pentru scopuri interne.
Vă oferim sprijin în diferite etape ale proceselor dumneavoastră și găsim o strategie care se potrivește companiei dumneavoastră!

FAQ

Întrebări frecvente privind CSRD și raportarea privind dezvoltarea sustenabilă

Raportarea privind dezvoltarea sustenabilă nu este doar o cerință legală. Este, de asemenea, un instrument de comunicare care oferă informații esențiale părților interesate. Astfel, raportarea privind dezvoltarea sustenabilă contribuie la transparența operațiunilor unei companii și la impactul activităților sale comerciale. În plus, raportarea privind sustenabilitatea poate servi drept instrument de gestionare pentru a analiza status quo-ul performanței ESG a unei companii.

Un raport de sustenabilitate este obligatoriu pentru tot mai multe companii. Faptul că o organizație este sau nu afectată de această obligație depinde de diverse aspecte, cum ar fi numărul de angajați sau vânzările nete.

  • Companii mari cu o medie anuală de 250 sau mai mulți angajați (indiferent de orientarea spre piața de capital) și active totale de peste 25 de milioane de euro sau o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro.
  • Toate companiile mici și mijlocii orientate către piața de capital, cu excepția microîntreprinderilor (de la 1.1.2026).

Calendarul este prezentat mai jos:

  • Companiile care sunt deja obligate să publice un raport de sustenabilitate în conformitate cu implementarea națională a Directivei privind rapoartele nefinanciare NFRD (de exemplu, „CSR-RUG” în Germania, „NaDiVeG” în Austria): Raportarea tuturor exercițiilor financiare care încep la 1 ianuarie 2024 sau după această dată (data publicării raportului în 2025).
  • Companii mari care nu sunt încă obligate să prezinte un raport de sustenabilitate: Raportarea tuturor exercițiilor financiare care încep la 1 ianuarie 2025 sau după această dată (data publicării raportului în 2026).
  • IMM-uri cotate la bursă și instituții de credit mici și necomplexe și societăți de asigurare captive: Raportarea tuturor exercițiilor financiare care încep la 1 ianuarie 2026 sau după această dată (data publicării raportului în 2027).

Deoarece CSRD va duce la creșterea obligațiilor de raportare în viitor, este esențial să se abordeze din timp modificările viitoare și să se inițieze măsuri adecvate.

Ca un prim pas, ar fi deosebit de important să se obțină o imagine de ansamblu a cerințelor statutului actual al ESRS (Standardele europene de raportare privind dezvoltarea sustenabilă) și să se analizeze în ce măsură acestea sunt aplicabile companiei. De asemenea, este important să se determine nivelul actual de maturitate al companiei în ceea ce privește raportarea privind dezvoltarea sustenabilă, pentru a identifica cerințele suplimentare într-un stadiu incipient și pentru a planifica resursele în consecință. Având în vedere viitorul audit obligatoriu privind sustenabilitatea, așteptările auditorilor ar trebui, de asemenea, coordonate din timp. Experții noștri în domeniul sustenabilității sunt încântați să vă sprijine compania în aceste etape.

Contactaţi-ne

Completați formularul de mai jos și echipa noastră va fi încântată să vă ajute.

Vă mulțumim pentru mesajul dumneavoastră! Vă vom contacta în curând.