Contabilitatea afacerilor sustenabile

Contabilitatea sustenabilității, denumită și contabilitatea capitalului natural și social sau contabilitatea costurilor reale, permite măsurarea și evaluarea impactului activităților de afaceri asupra mediului și societății.

Faceți invizibilul vizibil

Măsurați costurile și beneficiile ascunse și comunicați impactul într-un limbaj pe care companiile îl înțeleg cel mai bine.

Ce este contabilitatea dezvoltării sustenabile?

Contabilitatea sustenabilității arată costurile și beneficiile activităților de afaceri pentru economie, mediu și societate. Problemele sociale și de mediu nu fac parte doar din managementul sustenabilității unei companii – ele pot avea implicații financiare reale, care pot fi ilustrate în termeni monetari. În ciuda provocărilor pe care le poate ridica monetizarea capitalului natural și social, extinderea gamei de măsurători și comunicarea valorilor în termeni financiari facilitează luarea în considerare a acestor impacturi de către factorii de decizie.

Contabilizarea capitalului natural și social oferă o mai bună înțelegere:

Ajutăm organizațiile să navigheze în peisajul capitalului natural și al serviciilor ecosistemice și să valorifice valoarea soluțiilor bazate pe natură.

De ce este benefică pentru afacerea dumneavoastră, Contabilitatea Dezvoltării Sustenabile?

Contabilizarea capitalului natural și social este un instrument puternic de aliniere a responsabilității sociale a companiilor a strategiei ESG și a obiectivelor de bază ale afacerii. Contabilitatea sustenabilității poate ajuta în mai multe aspecte legate de sustenabilitate:

Serviciile noastre de contabilitate a sustenabilităţii

Contabilitatea capitalului natural și social poate sprijini raportarea ESG a companiilor în conformitate cu Directiva referitoare la raportarea privind dezvoltarea sustenabilă companiilor (CSRD), Regulamentul privind publicarea de informații financiare sustenabile (SFRD), CDP, Task-Force for Nature-Related Financial DisclosuresScience-based Targets for Nature și alte standarde ESG. Următoarele servicii de contabilitate a sustenabilității pot fi un instrument valoros pentru raportarea și strategia dvs. de sustenabilitate:

Evaluarea impactului și a dependențelor

Activitățile de afaceri au un impact extins asupra capitalului natural și social - aceste efecte sunt exterioare afacerii dumneavoastră. Acestea pot include efecte negative, cum ar fi degradarea mediului, dar și efecte pozitive, cum ar fi generarea de valoare economică în lanțul valoric. În același timp, prin resurse și forță de muncă, capitalul natural și social poate avea implicații la nivelul costurilor interne.

Vă ajutăm să înțelegeți impactul și dependențele capitalului natural și social pentru a avea o viziune mai holistică a modului în care activitățile de afaceri contribuie la sustenabilitate și cum investiția în natură și în oameni poate sprijini obiectivele dvs. de afaceri. Experții noștri folosesc Protocolul privind capitalul natural și Protocolul privind capitalul social și uman ca un cadru pentru toate proiectele noastre.

Contabilitatea costurilor reale

Contabilitatea costurilor reale (TCA) face vizibile și comparabile costurile și beneficiile externe ale activităților de afaceri.

Vă ajutăm să înțelegeți impactul la nivel de proiect, de model de afaceri și de portofoliu pentru a identifica punctele critice și pentru a prioritiza zonele de îmbunătățire. Suntem avansaţi în utilizarea seturilor de date și a metodelor standard din industrie, inclusiv EXIOBASE, ENCORE, ExternE, Ecosystem Services Valuation Database (ESVD), Global Value Exchange (GVE), date LCA și diverse surse științifice. Combinăm acest lucru cu colectarea de date granulate la nivel de sit pentru a oferi evaluări personalizate și granulare. Avem o experiență specifică de lungă durată în lanțurile de aprovizionare agricolă și în colectarea de date la nivel de fermă, precum și evaluarea și monitorizarea îmbunătățirii continue.

Instrumente și metodologii

Nevoile specifice necesită instrumente specifice. Acest lucru este valabil și pentru contabilitatea dezvoltării sustenabile. Vă ajutăm prin dezvoltarea unor instrumente accesibile care să permită măsurarea impactului și a dependențelor capitalului natural și social în contextul dumneavoastră specific. Exemple tipice de instrumente includ:

Suntem, de asemenea, experți în dezvoltarea de metodologii special concepute pentru evaluarea impactului capitalurilor.

Consultanță strategică

Vă ajutăm să înţelegeţi abordarea capitalului natural și social astfel încât să sprijiniţi obiectivele de sustenabilitate ale corporaţiei. În plus, vă sprijinim în ceea ce privește cerințele de raportare ESG, inclusiv raportarea privind biodiversitatea, conform:

Perspectiva capitalului natural și social poate fi utilizată pentru evaluarea impactului financiar al riscurilor, impactului și dependențelor legate de capitalul natural și social, pentru evaluarea cantitativă a dublei materialități și pentru elaborarea strategiei de sustenabilitate a companiilor, utilizând un cadru comun pentru toate dimensiunile sustenabilității.

Proiecte de cercetare

Suntem un partener preferat în proiectele de cercetare privind integrarea gândirii capitalului natural și social în procesul decizional. Rezultatele noastre includ:

Vă oferim sprijin în diferite etape ale proceselor dumneavoastră și găsim o strategie care se potrivește companiei dumneavoastră!

FAQ

Întrebări frecvente privind contabilitatea dezvoltării sustenabile

Contabilitatea sustenabilității (denumită și contabilitatea costurilor reale sau contabilitatea capitalului natural și social) reprezintă analiza și evaluarea financiară a impactului social și de mediu. Ca parte a managementului sustenabilității corporative și ca urmare a creșterii obligațiilor de raportare, contabilitatea sustenabilității este mai solicitată ca niciodată.

Cerințele de raportare privind dezvoltarea sustenabilă includ evaluarea implicațiilor financiare ale riscurilor și oportunităților ESG. Contabilitatea sustenabilității poate fi un instrument util pentru a calcula valoarea monetară a impacturilor și dependențelor naturale și sociale. Contabilitatea sustenabilității poate fi utilizată ca parte a dublei evaluări a pragului de semnificație, precum și pentru a comunica costurile și beneficiile activităților ESG și de CSR ale companiei în comparație cu valoarea economică adăugată.

În mod obișnuit, „capitalurile” sunt definite astfel:

  • Capital natural – stocul de resurse naturale regenerabile și neregenerabile care se combină pentru a produce un flux de beneficii pentru oameni. Aceste beneficii se numesc „servicii ecosistemice”.
  • Capital social – rețelele de relații dintre persoanele care trăiesc și lucrează într-o anumită societate, permițând societății respective să funcționeze eficient. Aceasta include valoarea adăugată de către produsele, serviciile și activitățile organizației pentru comunitățile mai largi.
  • Capital uman – cunoștințele, competențele și atributele forței de muncă a altor persoane din lanțul valoric care contribuie la succesul organizației. Ca o prescurtare, capitalul social și capitalul uman sunt adesea grupate într-o singură categorie.

Crearea de capital economic depinde de capitalul natural prin utilizarea resurselor, dar și datorită funcțiilor de reglare ale ecosistemelor (cum ar fi reglarea climei). Capitalul social și uman este important pentrucompanii , deoarece reprezintă o forță de muncă calificată și productivă, dar companiile pot avea, de asemenea, un impact extern asupra acestor capitaluri prin activitățile lor (cum ar fi poluarea).

Impactul este reprezentat de efectele externe ale activităților de afaceri. Acestea pot fi negative (cum ar fi impactul poluării), dar pot fi și pozitive (cum ar fi beneficiile acumulării de humus pentru produsele ecologice). Impactul nu se reflectă, de obicei, în rezultatul final al companiei, dar se poate manifesta ca un risc sub forma presiunii și a amenzilor din partea părților interesate sau ca o oportunitate de poziționare pe piață.

Dependențele sunt efectele interne ale capitalului natural și social (și uman) asupra performanței companiei i. Acestea pot include accesul la resurse sau la forță de muncă calificată și au, de obicei, implicații asupra rezultatelor financiare ale companiei. Ele se pot manifesta ca riscuri, cum ar fi creșterea prețurilor din cauza lipsei de resurse, sau ca oportunități, cum ar fi investiția în soluții bazate pe natură pentru sechestrarea carbonului, protecția împotriva inundațiilor, îmbunătățirea calității apei sau suplimentarea mijloacelor de trai în lanțul de aprovizionare.

Capitalul natural reprezintă „stocul” de resurse naturale regenerabile și neregenerabile. Serviciile ecosistemice sunt „fluxurile” de beneficii pentru societate. O pădure ar reprezenta stocul de capital natural, în timp ce beneficiile pădurii – lemn, sechestrarea carbonului etc. – ar reprezenta serviciile ecosistemice sau fluxurile de beneficii.

Conceptul de stocuri și fluxuri are implicații importante pentru utilizarea sustenabilă a resurselor – dacă este utilizat în mod nesustenabil, stocul de capital natural se poate deteriora și poate deveni insuficient pentru a satisface nevoile societății și cerințele companiilor.

Biodiversitatea este un concept conex important. Biodiversitatea stă la baza capacității capitalului natural (ecosistemele) de a funcționa și, astfel, de a oferi beneficii (servicii ecosistemice) oamenilor.

„Ceea ce se măsoară, se gestionează”, sau cel puțin așa spune proverbul. Afacerile sunt, prin concepție, orientate spre profit, însă rareori se întâmplă ca banii să fie singurul lucru important pentru o afacere. Capitalul natural, social și uman este necesar pentru succesul afacerii, dar, dacă nu este măsurat, gestionarea ineficientă a acestuia poate duce la rezultate ineficiente sau dăunătoare pentru organizații și părțile interesate ale acestora.

Evaluarea monetară nu este necesară, dar poate fi utilă ca modalitate de a traduce diferite aspecte materiale într-un limbaj de afaceri mai ușor de înțeles și care poate fi comparat și raportat direct în conformitate cu parametrii financiari. Acest lucru permite integrarea aspectelor legate de sustenabilitate în planificarea financiară.

De asemenea, existența unui sistem de măsurare comun permite evaluarea compromisurilor între diferitele aspecte economice, de mediu și sociale ale performanței companiilor.

Protocolul privind capitalul natural și Protocolul privind capitalul social și uman sunt standardele stabilite pentru evaluările corporative. În plus, există mai multe ghiduri specifice fiecărui sector și o serie de surse de date consacrate, cum ar fi Ecosystem Services Valuation Database (ESVD) și Global Value Exchange (GVE), precum și o gamă largă de surse științifice pentru probleme specifice. Nu ezitați să ne contactați și vă putem ajuta să navigați în lumea standardelor și datelor privind capitalul natural și social.

Colectăm datele direct la nivel de locație (fermă, fabrică, parte interesată) prin interviuri sau prin trimiterea de chestionare (la distanță și la fața locului).

Contactaţi-ne

Completați formularul de mai jos și echipa noastră va fi încântată să vă ajute.

Vă mulțumim pentru mesajul dumneavoastră! Vă vom contacta în curând.