SBTi – Stabilirea de obiective bazate pe știință

Inițiativa Science Based Targets (SBTi) ghidează compania dumneavoastră în reducerea emisiilor. Prin stabilirea obiectivelor SBTi, beneficiați de un viitor fiabil al companiei dumneavoastră și reduceți impactul activității dumneavoastră asupra schimbărilor climatice.

Stabilirea unor măsuri privind clima bazate pe date științifice solide

Vă sprijinim în demersul dumneavoastră de decarbonizare și în prezentarea de obiective bazate pe știință pentru compania dumneavoastră.

Ce este inițiativa Science Based Targets SBTi?

Inițiativa Science Based Targets (SBTi) este un parteneriat între CDP, WRI, UN Global Compact și WWF, care are ca scop definirea obiectivelor de reducere a emisiilor corporative. Aceste obiective privind emisiile sunt în conformitate cu mult mediatizatul Acord de la Paris de 1,5 grade Celsius.

 

Obiectivele bazate pe date științifice reprezintă o parte importantă a strategiei dumneavoastră privind clima sau Net Zero – indiferent de industrie sau sector. În ultimii ani, SBTi a lansat mai multe orientări privind modul de aliniere a acțiunilor climatice pentru a atinge Net Zero, precum și criterii speciale pentru instituțiile financiare și alte sectoare. Mai multe standarde sunt deja publicate, inclusiv standardul FLAG (silvicultură, utilizarea terenurilor și agricultură), alte orientări specifice fiecărui sector, precum și orientări Net Zero. În prezent, sunt în curs de elaborare și alte orientări.

De ce obiectivele bazate pe știință sunt importante pentru mediul de afaceri

Inițiativa „Science Based Target” vă oferă diferite orientări privind modul în care puteți reduce pas cu pas emisiile din domeniul de aplicare 1, 2, 3. Obiectivele bazate pe știință sunt importante pentru afacerea dvs. din următoarele motive:

Obiectivele bazate pe știință au o componentă monetară. Pe de o parte, creșterea prețurilor la CO2 pune companiile sub o presiune din ce în ce mai mare. Pe de altă parte, riscurile climatice sunt considerate riscuri financiare. Dacă schimbările climatice nu sunt atenuate, riscurile cresc. Un obiectiv Net Zero nu este important doar pentru mediul înconjurător, ci și o necesitate de afaceri.

În cadrul programului „Green Deal” al UE, UE își propune ca până în 2050 să atingă obiectivul „Net Zero”. Prin urmare, decarbonizarea și acțiunile în domeniul climei sunt solicitate în tot mai multe cadre de reglementare și decizii politice, cum ar fi taxonomia UE sau CSRD. De aceea, tranziția către o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon este un fapt, semnalat nu numai de cei 195 de semnatari ai Acordului de la Paris din 2015, ci și de un număr exponențial în creștere de companii din întreaga lume.

SBTi stabilește standarde care sunt adoptate de toate industriile și organizațiile de toate dimensiunile. Acest lucru se datorează abordării generice a standardului și disponibilității unui alt standard pentru IMM-uri, cu un proces de validare simplificat. Un alt motiv pentru popularitatea crescândă a SBTi este reprezentat de cerințele tot mai mari ale furnizorilor și ale clienților acestora. Se poate observa că presiunea de a avea obiective bazate pe știință este transmisă de-a lungul lanțului valoric.

În multe strategii corporative de dezvoltare sustenabilă se regăsește un obiectiv de emisii conform SBTi. Mai mult de 300 dintre cele mai mari companii din lume, practic din toate industriile majore, acționează deja în conformitate cu misiunea SBTi. Obiectivele bazate pe știință semnalează angajamentul unei companii față de acțiunile climatice și responsabilitatea pe care și-o asumă în reducerea emisiilor cauzate de activitățile sale comerciale. Datorită faptului că organiaţiile își sporesc angajamentul și cooperarea cu lanțul lor de aprovizionare, obiectivele validate privind emisiile reprezintă un semnal puternic pentru furnizorii și clienții proprii.

Sustenabilitatea companiilor este analizată din ce în ce mai mult în mod critic, nu numai de către furnizori. Diferite părți interesate exercită presiuni asupra companiilor, în special în ceea ce privește amprenta de carbon și ambițiile acestora de a reduce emisiile de CO2. Abordările științifice dovedesc performanța dumneavoastră în materie de sustenabilitate. Angajându-vă și dezvoltând obiective validate pe baze științifice, vă poziționați ca o companie ecologică și ca lider în tranziția către o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon.

Metodologia SBTi este un instrument important pentru modelele de afaceri sustenabile. Liniile directoare ale inițiativei Science Based Targets (Obiective bazate pe știință) ajută compania dumneavoastră să progreseze în mod sistematic către emisii nete zero. Astfel, poate fi o parte esențială a unei strategii de decarbonizare și a măsurătorilor de acțiune pentru climă. Iar următoarele se aplică, de asemenea, strategiei dumneavoastră Net Zero: Este mai ușor să începi devreme decât să recuperezi din urmă.

Noi, cei de la denkstatt, ne-am alăturat, de asemenea, inițiativei Science Based Targets și am dezvoltat propriile noastre obiective bazate pe știință.

Citiți mai multe despre angajamentul SBTi al denkstatt aici :

Experții noștri în SBTi și în decarbonizare vă vor asista în ceea ce privește aplicarea practică a elaborării obiectivelor de reducere și prezentarea acestora.

Stabilirea unui obiectiv de reducere a emisiilor

SBTi pune la dispoziție instrumente și un număr mare de documente de orientare cu privire la modul în care vă puteți dezvolta și prezenta obiectivele. Acestea includ informații despre criteriile care trebuie respectate atunci când se elaborează obiectivele și despre ce trebuie să luați în considerare. După ce ați prezentat aceste obiective, validarea lor se face de către SBTi, care va efectua o analiză critică. În cazul în care ambițiile și obiectivele companiei dumneavoastră sunt considerate acceptabile, compania, cu obiectivele și nivelul de ambiție ale acesteia, va fi listată pe pagina web a SBTi, alături de toate celelalte companii care s-au angajat sau au aprobat deja obiective. Pentru a exploata întregul potențial, vă recomandăm o abordare sistematică atunci când elaborați un obiectiv bazat pe știință, aliniat la orientările SBTi.

Alăturați-vă mișcării SBTi și veți fi într-o companie minunată.

Serviciile noastre de stabilire a obiectivelor SBTi

Experții denkstatt vă însoțesc în această călătorie – în funcție de nevoile dumneavoastră și în conformitate cu strategia dumneavoastră de decarbonizare. Vă oferim sprijinul nostru în alinierea acțiunii dvs. climatice la criteriile SBTi cu următoarele servicii:

Pregătirea SBTi și luarea deciziilor:

Nu sunteți sigur dacă are sens pentru dumneavoastră? Experții noștri vă sprijină cu instruire și formare individuală, astfel încât să puteți decide dacă ar trebui stabilit un obiectiv științific pentru compania dumneavoastră.

Strategia climatică în concordanță cu SBTi:

Consultanții noștri sunt specializați în stabilirea de obiective pe baze științifice, în elaborarea și îmbunătățirea strategiilor de decarbonizare. Vă oferim o elaborare, o prezentare și o scriere a obiectivelor de încorporare în timpul validării, ca element al unei strategii climatice mai ample pentru compania dumneavoastră. Acest lucru permite alinierea nivelului dumneavoastră de ambiție cu reducerile realizabile și planificate

Suport independent pentru SBTi:

Bineînțeles, vă sprijinim și fără o strategie climatică suplimentară. Aceasta include o dezvoltare a obiectivelor bazată pe știință, sprijin în timpul depunerii și timpul validării. Această variantă este potrivită dacă aveți deja o strategie climatică pe care doriți să o extindeți prin aderarea la SBTi.

În general, obiectivele bazate pe date științifice reprezintă doar unul dintre numeroasele elemente ale unei strategii climatice. De aceea, încurajăm companiile, managerii ESG și departamentele de CSR să elaboreze strategii climatice, în care obiectivele științifice sunt dezvoltate în paralel cu calcularea amprentei de carbon a companiei și cu identificarea măsurilor de reducere a emisiilor.

Aflați acum mai multe despre modul în care noi, cei de la denkstatt, vă putem ajuta în continuare cu strategia dvs. climatică.

FAQ

Întrebări frecvente despre SBTi

SBTi este abrevierea pentru Inițiativa privind obiectivele bazate pe știință. Mai multe organizații și-au unit forțele și au elaborat linii directoare pentru a ajuta companiile să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră pe baze științifice.

Orientările SBTi ajută companiile să reducă emisiile în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris. În acest fel, obiectivele bazate pe știință sunt menite să contribuie la menținerea încălzirii medii globale sub limita de două grade.

Obiectivele bazate pe știință nu sunt obligatorii, dar sunt foarte recomandate, deoarece ajută compania dumneavoastră să economisească bani, să crească competitivitatea și să devină mai atractivă pentru investitori și alte părți interesate.

Un obiectiv bazat pe știință nu numai că are un impact pozitiv asupra mediului, dar poate crește semnificativ competitivitatea și reputația companiei dumneavoastră. Vă puteți spori rezistența în ceea ce privește viitoarele reglementări și puteți urmări un angajament concret privind obiectivul de emisii.

Fiecare companie trebuie să parcurgă un proces în mai multe etape pentru a avea obiective științifice care să fie validate de SBTi.

O amprentă de carbon corporativă în conformitate cu Protocolul GHG este o condiție prealabilă pentru stabilirea unor obiective bazate pe date științifice. Aceasta include calcularea tuturor categoriilor de domenii de activitate și luarea în considerare a filialelor etc.

O amprentă de carbon corporativă trebuie să fie pusă la dispoziția publicului în fiecare an, iar obiectivul științific trebuie să fie comunicat de către companie.

SBTi a elaborat deja și continuă să elaboreze mai multe documente de orientare și criterii pentru diferite sectoare. Exemple sunt standardul pentru instituțiile financiare sau standardul FLAG.

În prezent, standardul nu implică nicio consecință. Cu toate acestea, inițiativa lucrează deja la un standard de măsurare, raportare și verificare planificat să fie publicat în 2024.

Contactaţi-ne

Completați formularul de mai jos și echipa noastră va fi încântată să vă ajute.

Vă mulțumim pentru mesajul dumneavoastră! Vă vom contacta în curând.