CCF – Calculul amprentei de carbon corporative

Calcularea amprentei de carbon este foarte utilă pentru ca organizaţiile să își evalueze impactul asupra climei și, ulterior, să înțeleagă și să își îmbunătățească performanța de mediu.

Puneți bazele unei strategii de afaceri sustenabile

Numai dacă se calculează mai întâi amprenta de carbon, obiectivele de reducere a emisiilor și de decarbonizare pot fi abordate în mod corespunzător.

Care este amprenta de carbon a companiei?

Amprenta de carbon a unei companii – pe scurt CCF – reprezintă suma tuturor emisiilor pe care o companie (sau anumite locații) le provoacă în timpul funcționării și a tuturor acțiunilor sale. Denumirea de „amprentă de carbon” poate fi înșelătoare, deoarece nu sunt incluse doar emisiile de carbon. De fapt, calculul CCF include emisiile multor alte gaze cu efect de seră, care sunt chiar mai importante decât simplele emisii de carbon, în unele cazuri.

Emisiile din domeniul de aplicare 1, 2, 3

De ce este rentabilă cunoașterea amprentei de CO2 a companiei dvs.

De ce este rentabilă cunoașterea amprentei de CO2 a companiei dvs. În primul rând, rezultatul calculului CCF reprezintă o bază pentru strategiile dumneavoastră de afaceri și vă permite să vă reduceți în mod eficient amprenta de carbon. Este necesar să se stabilească măsuri de reducere a emisiilor de CO2 și, prin urmare, să se stabilească obiective precum neutralitatea climatică. Pentru companiile care urmăresc decarbonizarea prin stabilirea unor obiective net zero SBTi, CCF este un instrument indispensabil. În plus, rezultatele sunt necesare pentru raportarea privind sustenabilitatea și comunicarea performanțelor de mediu către părțile interesate.

Dacă privim mai în profunzime, observăm că CCF vă sprijină în multe feluri în drumul dumneavoastră către o afacere sustenabilă:

  • Identificarea proceselor de producție critice care afectează amprenta de carbon
  • Reducerea costurilor iminente datorate creșterii prețurilor la CO2
  • Oferirea unei baze pentru strategiile de reducere a emisiilor și de afaceri
  • Crearea unui avantaj competitiv în sectoarele în care clienții așteaptă de la furnizori transparență și informații despre sustenabilitate
  • Pregătirea pentru conformarea cu viitoarele standarde
  • Îmbunătățirea acreditărilor de sustenabilitate și a reputației unei companii ca o afacere responsabilă și ecologică, ceea ce atrage atât investitori, cât și noi angajați

Cum este calculată amprenta de carbon a companiei?

În funcție de limitele sistemului (care sunt definite), amploarea calculului CCF poate varia. Calculul ia în considerare diferite domenii – din cadrul emisiilor Scope 1, Scope Scope 2, Scope 3:

Emisiile Scope 1

includ doar emisiile directe ale organizației

Emisiile Scope 2

includ emisiile indirecte provenite din energia achiziționată, cum ar fi electricitatea sau căldura de la sistemele de încălzire urbană.

Emisiile din Scope 3

Emisiile din Scope 3 includ toate celelalte emisii indirecte care apar de-a lungul lanțului de aprovizionare sau în activitățile din amonte și din aval.

După definirea domeniului de aplicare, se poate demara procedura de colectare a datelor, care constă în diferite etape complexe.

Pentru informații suplimentare sau întrebări, nu ezitați să ne contactați.

FAQ

Întrebări frecvente privind CCF

Amprenta de carbon a unei companii reprezintă cantitatea tuturor emisiilor de care o companie este responsabilă în timpul activității sale. În calcule nu este inclus doar carbonul, ci sunt luate în considerare și alte gaze cu efect de seră, cum ar fi metanul, oxidul de azot și fluorocarburile. CCF vă permite să urmăriți progresul înregistrat în ceea ce privește reducerea emisiilor în cadrul obiectivelor dumneavoastră de sustenabilitate. Prin urmare, cunoașterea amprentei companiei dvs. este crucială pentru eforturile dvs. de a fi o afacere sustenabilă și pentru contribuția dvs. la protecția mediului, de exemplu, prin stabilirea unor obiective bazate pe date științifice.

Înainte de a începe, trebuie definit domeniul de aplicare al analizei. Sfera de cuprindere 1, 2, 3 diferențiază măsura în care sunt luate în considerare emisiile – dacă sunt incluse doar emisiile directe sau și emisiile indirecte cauzate de bunurile sau serviciile achiziționate de-a lungul lanțului valoric. Domeniile de aplicare sunt clasificate după cum urmează:

  • Emisiile Scope 1 reprezintă doar emisiile directe ale companiei
  • Emisiile Scope 2 sunt emisii indirecte provenite din energia achiziționată (surse)
  • Emisiile din domeniul de aplicare 3 includ toate emisiile indirecte produse în timpul activităților din amonte sau din aval

Calcularea CCF este primul pas pentru îmbunătățirea acestuia, deoarece vă permite să vă evaluați performanța în materie de sustenabilitate și să identificați procesele critice din cadrul operațiunilor companiei dumneavoastră. Pe baza CCF calculat, se pot obține măsuri și foi de parcurs. Strategiile și cadrele de decarbonizare, cum ar fi Inițiativa privind obiectivele bazate pe știință (SBTi) sau TCFD, vă ajută să stabiliți obiective clare și fezabile și să le atingeți. După ce ați redus emisiile din domeniul de aplicare 1, 2, 3, puteți ridica ștacheta mai sus decât simpla reducere a emisiilor de CO2 și puteți avea ca obiectiv să deveniți o companie net zero, devenind neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. Aruncați o privire la Strategii Net Zero sau nu ezitați să ne contactați pentru informații suplimentare. Suntem bucuroși să vă ajutăm să integrați o strategie de decarbonizare în strategiile dvs. de afaceri existente!

Rezultatul calculului – amprenta ecologică – este exprimat în kilograme sau tone de CO2 e (echivalent CO2).

Amprenta de apă a unui produs reprezintă volumul de apă dulce utilizat pentru a produce un produs, măsurat de-a lungul întregului lanț de aprovizionare, indicând volumele de consum de apă (evaporare sau încorporare în produs) în funcție de sursă și volumele poluate în funcție de tipul de poluare.

Principala diferență față de amprenta de carbon este că, în cazul amprentei apei, perspectivele temporale și, în special, spațiale sunt foarte importante, deoarece apa este o resursă locală. În timp ce amploarea amprentei de carbon exprimă impactul, amprenta de apă exprimă doar intensitatea, deoarece impactul poate varia foarte mult în funcție de locul în care se produce. Aflați mai multe despre serviciile noastre legate de apă.

Contactaţi-ne

Completați formularul de mai jos și echipa noastră va fi încântată să vă ajute.

Vă mulțumim pentru mesajul dumneavoastră! Vă vom contacta în curând.