Neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, neutru din punct de vedere climatic, neutru din punct de vedere al GES sau net-zero – sunt toate la fel?

Reading Time: 2 minutes

Decarbonizarea capătă din ce în ce mai multă atenție din partea comunității de afaceri și observăm acest lucru în numărul de proiecte de strategie climatică desfășurate în întreaga Europă. Pentru a comunica obiectivele și realizările în materie de climă în mod clar și credibil, este esențială o înțelegere aprofundată a limbajului legat de schimbările climatice.

De ce este important acest lucru? Apar din ce în ce mai multe știri în care se descoperă că unele companii folosesc afirmații false privind emisiile de CO2 -Neutralitate, așa cum am văzut în cazul VW și ALDI Süd, care şi-au făcut publicitate cu termenul „neutru din punct de vedere climatic”. Deoarece acțiunile lor se bazează pe stocuri de compensare, această publicitate a fost clasificată drept înșelătoare de către Wettbewerbszentrale din Germania. Pentru a preveni „greenwashing” și pentru a asigura o utilizare corectă a declarațiilor, trebuie să analizăm mai atent termenii și definițiile comune.

Neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, neutru din punct de vedere climatic, neutru din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră sau zero net – aceștia sunt câțiva dintre termenii cei mai des utilizați și, din păcate, utilizați în mod eronat și, deși la prima vedere sunt foarte asemănători, în realitate descriu stări diferite ale căilor de reducere a amprentei de carbon. De exemplu, „neutralitatea emisiilor de carbon” este adesea utilizată în mod interschimbabil cu „net-zero” sau „neutralitatea climatică”, deși acestea sunt fundamental diferite.

Pentru a pretinde că este „neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon”, este suficient ca o companie să contrabalanseze pur și simplu emisiile de CO2 prin compensarea emisiilor de carbon, fără a fi necesară reducerea propriilor emisii. Starea de zero net conform SBTi necesită o decarbonizare profundă în cadrul domeniilor (Scope 1, 2 și 3) în cadrul companiei, mai întâi cu aproximativ 90%, înainte ca restul emisiilor de GES (conform UNFCCC/Kyoto Protocol) să poată fi neutralizate. Aceasta este doar o primă perspectivă asupra diferitelor terminologii folosite.

Aveți întrebări?

Contactaţi-ne

Completați formularul de mai jos și echipa noastră va fi încântată să vă ajute.

Contactaţi-ne

Completați formularul de mai jos și echipa noastră va fi încântată să vă ajute.

Vă mulțumim pentru mesajul dumneavoastră! Vă vom contacta în curând.