„…79% dintre managerii de investiții consideră că factorii ESG ar trebui să fie integrați în procesul de investiții.” – Sondaj al Institutului Chartered Financial Analyst (CFA), 2021.
În lumea afacerilor acronimul ESG devine din ce în ce mai frecvent. Aproape că nu există o conferință în care să nu fie menționat, dar definiția acestuia nu este întotdeauna clară. Colegii noștri de la denxpert au sintetizat cele mai importante aspecte și definiții ale ESG pe care trebuie să le cunoașteți!
Pe scurt, ar putea fi un factor critic în modul în care companiile vor funcționa în viitor, o strategie corporativă pe care piețele financiare o urmăresc îndeaproape și un sistem de raportare care va fi aplicat la alocarea fondurilor UE. Așadar, succesul viitor al companiei dvs. ar putea depinde și de ea. Într-adevăr, inițiativele de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) au devenit un imperativ strategic pentru aproape toate organizațiile mari în ultimii ani. Atenția sporită și presiunea din partea investitorilor, a autorităților de reglementare, a angajaților și a altor părți interesate au făcut din ESG un subiect critic la nivelul consiliului de administrație și un subiect esențial pentru a fi transmis în cascadă în toate organizațiile din punct de vedere operațional.
Înainte de a defini ESG, trebuie să înțelegem conceptul de sustenabilitate, deoarece mulți lideri de afaceri și experți în domeniul mediului folosesc acești termeni în mod interschimbabil. Într-un fel, este logic, deoarece ambele au același obiectiv de îmbunătățire a practicilor de afaceri ale unei companii pentru a crește profiturile și pentru a câștiga favorurile investitorilor, clienților și autorităților de reglementare.
Sustenabilitatea este un termen general care cuprinde toate eforturile depuse de o companie pentru a-și reduce impactul asupra lumii înconjurătoare. O companie sustenabilă este o organizație cu un impact negativ minim sau potențial pozitiv asupra mediului, comunității, societății sau economiei globale sau locale. De exemplu, sustenabilitatea poate însemna și crearea de locuri de muncă adecvate sau promovarea egalității de gen – pe lângă protejarea mediului.
Sistemul de guvernanță corporativă, socială și de mediu (ESG) evaluează conștiința colectivă a unei firme în ceea ce privește factorii sociali și de mediu. Este, de obicei, un scor (scor ESG) compilat din datele colectate cu privire la activele necorporale ale companiei. Rapoartele ESG sunt mai specifice și se bazează pe date. Acestea urmăresc să monitorizeze riscurile și oportunitățile nefinanciare inerente operațiunilor zilnice ale companiilor. Cu alte cuvinte, ESG permite investitorilor și altor actori de pe piața financiară să evalueze activitățile unei companii pe baza unor date nefinanciare.
ESG se concentrează pe trei dimensiuni (de mediu, socială și de guvernanță), mai degrabă decât doar pe ecologizare sau pe o administrare responsabilă. Este o parte integrantă a misiunii și a strategiei globale a unei companii și se regăsește în toate departamentele acesteia. Spre deosebire de CSR, ESG nu mai este un departament izolat, a cărui relevanță poate avea fluctuații – în schimb, are un impact asupra unui număr considerabil de decizii operaționale.