Importanța determinării Amprentei de Carbon

Reading Time: 2 minutes

– Acțiuni sustenabile –

Când ne gândim la viitorul planetei noastre și cum am putea îmbunătății societatea într-un mod sustenabil pentru toată lumea, unul dintre primii factori la care ar trebui să ne gândim este amprenta de carbon.

Amprenta de carbon (CCF) este cantitatea de emisii GHG( Greenhouse Gas) care sunt cauzate direct sau indirect de activitățile unei companii.

De ce este important ca, companiile să își calculeze amprenta de carbon?

Calculul amprentei de carbon ne ajuta să descoperim oportunitățile optime pentru reducerea emisiilor în atmosferă.  Totodată, calcularea periodică a amprentei de carbon atrage, beneficii precum:

  • Reducerea costurilor, deoarece schimbarea pe energie regenerabilă este o alternativă mai accesibilă și mai sustenabilă;
  • Oportunitatea de a inspira partenerii și a le facilita orientarea către acțiuni sustenabile, în general;
  • Îmbunătățirea imaginii companiei.

Interesul spre acțiuni care au în vedere reducerea amprentei de carbon este în continuă creștere, numărul companiilor care au demarat acțiuni în acest sens fiind unul considerabil.

Cei mai importanți pași din acest demers sunt:

  1. Evaluare sinceră și realistă a tuturor consumurilor care contribuie esențial la creșterea emisiilor GES și
  2. Stabilirea unor obiective SMART, care să aibă în vedere reducerea emisiilor și optimizarea proceselor de lucru.

De asemenea, pot fi setate ținte de reducere a emisiilor pe termen scurt și pe termen lung (net-zero targets) cum ar fi:

  • Reducerea emisiilor din domeniul de aplicare 1, 2 și 3 la zero sau la un nivel rezidual care este în concordanță cu atingerea emisiilor nete zero la nivel global sau sectorial în căile eligibile aliniate la 1,5°C.
  • Neutralizarea oricăror emisii reziduale în anul țintă net zero și a oricăror emisii de GES eliberate în atmosferă ulterior.

Ar trebui să avem în vedere natura fiecărei industrii, care vine cu acțiuni și emisii specifice. De exemplu în industria care se ocupă cu producția cimentului. Cimentul este a doua cea mai folosită substanță după apă de pe planetă. Totodată industria cimentului este responsabilă pentru aproximativ 8% din emisiile globale de dioxid de carbon, mai mult decât dublu față de cele provenite de la zbor sau transport maritim. Mai mult de 4 miliarde de tone de ciment sunt produse anual pentru construirea caselor, străzilor și infrastructură de apărare împotriva inundațiilor. Schimbările necesare pentru a produce mai eficient ciment si beton ar putea fi legate de transformarea deșeurilor în ceva utilizabil.

Cursa globală către decarbonizare este în desfășurare, iar datele legate de emisii au devenit o componentă cheie pentru concentrarea eforturilor de decarbonizare.

denkstatt este partenerul ideal în procesul de identificare a activităților care contribuie la depistarea emisiilor de CO2, de segmentare în funcție de scop și de calculare a amprentei de carbon, concluzionând cu stabilirea celor mai relevante măsuri de reducere a emisiilor.

Aveți întrebări?

Contactaţi-ne

Completați formularul de mai jos și echipa noastră va fi încântată să vă ajute.

Contactaţi-ne

Completați formularul de mai jos și echipa noastră va fi încântată să vă ajute.

Vă mulțumim pentru mesajul dumneavoastră! Vă vom contacta în curând.