Expert Interviews: Story line_3 – Alexandra Șica – Teraplast Group

Reading Time: 3 minutes

Dragă Alexandra, ești IR & Sustainability Manager în cadrul celui mai mare procesator de polimeri din Europa Centrală și de Est și cel mai mare producător de PVC reciclat micronizat din Europa. În rapoartele voastre de sustenabilitate prezentați sustenabilitatea activității voastre, ce aduce o contribuție substanțială la susținerea economiei circulare în România și nu numai.

Inițiative pentru Sustenabilitate: Din experiența ta, care sunt acele inițiative care susțin integrarea sustenabilității într-o strategie de business deja axată pe economie circulară?

Alexandra Șica: În cadrul unei companii deja orientată către o economie circulară, integrarea sustenabilității în strategia de business este un proces complex și continuu.

În primul rând, este necesară o înțelegere profundă a conceptului de sustenabilitate și a beneficiilor sale specifice pentru afaceri. Astfel, putem crea acea punte stabilă între obiectivele economice, cele de mediu și sociale.

Pentru a asigura succesul acestei integrări, educarea și implicarea colegilor din organizație sunt esențiale. Transmiterea principiilor și valorilor sustenabile devine o prioritate pentru a transforma echipele în susținători activi ai schimbării și practicilor responsabile. Mă refer, desigur, și la persoanele aflate în poziții de top management, deoarece liderii sunt cei care trebuie să promoveze și conducă astfel de evoluții.

Un pas crucial este evaluarea atentă a stadiului actual al afacerii în ceea ce privește sustenabilitatea. Această analiză detaliată ajută la identificarea zonelor cu potențial de îmbunătățire, precum și la găsirea unor noi oportunități de dezvoltare durabilă a proceselor organizației.

Pornind de la aceste direcții, se poate contura o strategie de sustenabilitate personalizată, adaptată nevoilor și capacităților companiei.

Stabilirea unor obiective clare și realizabile în contextul unei economii circulare devine, așadar, fundamentală pentru integrarea sustenabilității în strategia de business.

Inovația în Economia Circulară: Ce rol joacă inovarea într-un business axat pe economia circulară și cum abordați voi acest aspect în cadrul Grupului TeraPlast?

Inovarea joacă un rol esențial, iar în cadrul Grupului TeraPlast, acest subiect este abordat cu multă responsabilitate.

Pentru că dezvoltarea durabilă și evoluția noastră în această direcție se află în strânsă legătură cu procesele de inovare, ținta este să găsim soluții aplicate pentru sferele noastre de activitate.

Scopul nostru este să fim parte din soluție, să contribuim la recuperarea și valorificarea plasticului (cum este de multe ori denumit generic și PVC-ul) care acum ajunge în natură.

Așadar, am identificat alternative pentru materialele convenționale, în cazul Grupului TeraPlast, aplicații pentru PVC-ul reciclat. Astfel de proiecte sunt benefice atât prin prisma eficientizării costurilor, cât și din perspectiva dezvoltării durabile.

Așa a apărut Gri(n) Pipe, țeava pentru canalizări exterioare care conține până la 100% PVC reciclat.

Inovația de față a fost posibilă datorită determinării colegilor noștri de a extinde aplicabilitatea PVC-ului reciclat. Rețeta pentru integrarea PVC-ului reciclat în Gri(n) Pipe are brevet internațional, iar de pe linia de producție obținem un produs pentru care avem aviz tehnic în România, al cărui caracteristici îndeplinesc cele mai înalte standarde de calitate.

Evoluție către Sustenabilitate: În acest context internațional în care sustenabilitatea devine parte integrată al oricărui business, cum vedeți transformarea activității Grupului TeraPlast în contextul tranziției către o economie circulară sustenabilă?

Suntem deja pe drumul dezvoltării durabile, continuăm să ne dezvoltăm și să ne extindem în această direcție.

Considerăm că ne-am dovedit deja preocuparea pentru sustenabilitate, ca filosofie de business și abordare pe termen lung, prin toate procesele implementate în ceea ce privește producția, distribuția și diversificarea business-ului.

Iar dacă aspectele enumerate nu dovedesc suficient acest lucru, ei bine investițiile noastre o fac cu siguranță.

 

Dintre proiectele care dovedesc orientarea noastră către dezvoltare durabilă aș enumera fabrica de reciclare, ambalajele biodegradabile, integrarea materiei prime reciclate în produsele finite atât în cazul instalațiilor, cât și în cazul ambalajelor flexibile.

Dincolo de producție, am mers și pe direcția energiei regenerabile, dar nu pentru că este la modă să instalezi panouri fotovoltaice, ci pentru că au sens în business-ul nostru. Cea mai mare pondere în amprenta de carbon a Grupului TeraPlast pe Scope 1 și 2 o are electricitatea.

 

Așadar, acționăm aici pe două paliere. În primul rând, construim o nouă centrală fotovoltaică, cu o putere instalată de 4,56 MWp, care se adaugă celei existente, de 1,7 MWp. În al doilea rând, acționăm în sfera achiziției responsabile de energie electrică – furnizorul ne oferă garanții de origine pentru electricitatea achiziționată.

Abordarea noastră a fost, încă de la început, una axată pe asumarea responsabilității și implicarea concretă pentru a da noi sensuri și aplicații polimerilor cu care operăm, prin recuperarea, reciclarea și reintegrarea acestora pe fluxul de producție.

 

Totodată, suntem axați pe dezvoltarea unor soluții alternative celor convenționale și încurajăm utilizarea lor, cum este cazul ambalajelor biodegradabile ce pot înlocui foliile clasice din polietilenă, acolo unde există aplicabilitate.

 

În același timp, considerăm vitală întărirea structurii de guvernanță. Fie că vorbim despre procese, fluxuri de lucru, grija față de mediu sau implicarea în comunitate, este nevoie și de un cadru formal pentru a avea coerență în strategie, trasabilitate în progres și, nu în ultimul rând, un mediu propice dezvoltării durabile.

Îți mulțumim Alexandra pentru interviul și timpul acordat.

Și eu vă mulțumesc.

Aveți întrebări?

Contactaţi-ne

Completați formularul de mai jos și echipa noastră va fi încântată să vă ajute.

Contactaţi-ne

Completați formularul de mai jos și echipa noastră va fi încântată să vă ajute.

Vă mulțumim pentru mesajul dumneavoastră! Vă vom contacta în curând.