De-a lungul anilor, Groupama și-a consolidat poziția pe piața de asigurări din România, oferind soluții personalizate pentru a acoperi riscurile clienților în diferite domenii. Cu angajamentul față de calitatea serviciilor și cu o experiență semnificativă în industria asigurărilor, Groupama a câștigat încrederea clienților săi și a devenit o alegere preferată pentru protejarea bunurilor și a persoanelor în România.
Impactul Colaborării: Adriana, cum crezi că viziunea asupra contextului ESG pe care o aveați la începutul colaborării cu denkstatt a fost marcată de schimbări și ce fel de schimbări?
Adriana Vincze: Groupama are rădăcini puternice. Povestea a început acum 100 de ani, atunci când câțiva fermieri francezi au creat fonduri mutuale locale, pentru a se proteja reciproc în cazul unor pierderi și pentru a putea să-și continue activitatea.
În sistemul mutual, clienții sunt și acționari, relația dintre cei doi stakeholderi devenind una de colaborare, de parteneriat. Valorile sistemului mutual sunt solidaritatea, responsabilitatea, proximitatea, devotamentul, valori care ne ghidează în tot ceea ce facem zilnic.
Ne diferențiem astfel prin istoria noastră, prin setul de valori și principii și modul în care reușim să îmbinăm avantajele de a fi parte a unui Grup solid cu o puternică prezență locală. Avem un portofoliu complex de produse și servicii, suntem alături de clienții noștri în toate momentele în care au nevoie de noi și facem asta cu empatie și umanitate.
Cât privește dezvoltarea durabilă, aceasta a fost mereu în centrul strategiei noastre. Colaborarea cu denkstatt a început acum 1 an în momentul în care am decis că vrem să înțelegem în mod structurat și organizat impactul noilor reglementări asupra activității noastre în contextul ESG.
A fost un demers dificil, pentru că orice schimbare aduce cu sine atât oportunități cât și provocări, însă expertiza consultanților, combinată cu implicarea resurselor interne potrivite și organizarea internă a proiectului ne-au permis să evoluăm și să progresăm în implementarea schimbărilor necesare.
Am apreciat flexibilitatea denkstatt în adaptarea serviciilor la nevoile noastre interne încă de la începutul colaborării.
O provocare pentru noi a fost lipsa de predictibilitate a efortului necesar pentru a răspunde rapid și complet cerințelor necesare pentru pregătirea raportului anual de sustenabilitate.
Credem însă, că am învățat din experiența acestui an și ne va fi mai ușor pe viitor. A fost un proiect în care am avut parte de toată susținerea CEO-ului nostru, Călin Matei și de altfel a întregii echipe, precum și de sprijinul lui François Coste, care coordonează subiectul la nivelul Grupului Groupama.
Viziune și Consolidare: Având în vedere tendințele actuale și reglementările în materie de sustenabilitate precum Directiva privind Raportarea Corporativă de Sustenabilitate (CSRD) și standardele ESRS, ce viziune are Groupama pentru următorii ani și cum plănuiește să își consolideze poziția în industria asigurărilor printr-o abordare sustenabilă și responsabilă?
Groupama este liderul pieței de asigurări din România, un jucător responsabil din punct de vedere social, mediul și economic, care s-a implicat activ de-a lungul anilor în dezvoltarea comunităților locale și în susținerea inițiativelor de dezvoltare durabilă.
Suntem de asemenea parte a unui Grup puternic – 12 milioane de clienți, 27.000 de membri și 31.000 de angajați, prezență internațională în 9 țări în afara Franței. O cifră de afaceri de 15,9 miliarde EUR în 2022 la nivel de Grup cu un venit net de 454mEUR și o rată a solvabilității de 282%.
Groupama se află în procesul de implementare a unei strategii de investiții durabile, care utilizează o abordare sistematică ESG pentru investițiile financiare efectuate de diferitele sale entități. Această abordare a fost consolidată în 2022 prin decizia de a investi în mod durabil încă 1,2 miliarde de euro între 2022 și 2024, angajamentul de a reduce intensitatea carbonului în portofoliile de acțiuni cu 50% între 2021 și 2030, și prin consolidarea politicii noastre de excludere a energiilor non-convenționale.
Grupul s-a alăturat, de asemenea, Alianței Net-Zero Asset Owner și a semnat Principiile Organizației Națiunilor Unite pentru Investiții Responsabile în calitate de investitor.
Publicarea Raportului de sustenabilitate la nivel local pentru anul 2022 a fost parte dintr-un proiect prin care am făcut tranziția către noile cerințe de raportare din Regulamentul (UE) 2019/2088 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 noiembrie 2019 privind informațiile privind durabilitatea în sectorul serviciilor financiare (SFDR) și Directiva 2014/95/UE, privind raportarea nefinanciară (NFRD), în care ne-am concentrat toată experiența noastră anterioară adunată în cele 5 Rapoarte de Responsabilitate Socială Corporativă emise de-a lungul anilor.
Avem avantajul de a fi un actor care contribuie la binele comun, într-un mod responsabil, venind cu soluții potrivite pentru nevoile și tranziția clienților noștri, dar și cu empatie.
Rolul Sectorului Asigurărilor în Promovarea Sustenabilității: În contextul inițiativelor europene de sustenabilitate, cum contribuie Groupama, prin intermediul serviciilor și politicilor sale de asigurare, la promovarea unor practici de afaceri responsabile și la atingerea obiectivelor de sustenabilitate ale UE?
Domeniul nostru de activitate ține de gestionarea riscurilor.
Aceste riscuri au evoluat în timp și noi ne adaptăm permanent pentru a le face față și a fi aproape de clienții noștri, indiferent că vorbim de provocări tehnologice, climatice sau demografice. Esența mutualismului constă exact în a fi capabili să gestionăm aceste transformări și adaptări pe termen mediu și lung.
La nivel de Grup acționăm pentru lupta împotriva schimbărilor climatice din trei perspective.
În primul rând, eficiența propriilor noastre activități: absorbim carbon prin activele noastre forestiere și reducem emisiile noastre.
În al doilea rând, prin implementarea unor politici proactive pentru a investi în cele mai virtuoase companii în ceea ce privește tranziția energetică. În cele din urmă, accelerăm cercetarea și dezvoltarea pentru sistemele noastre de protecție și prevenire.
În 2022, Groupama Romania a redus cu 54% amprenta de carbon față de 2019 (emisii Scope 1 și Scope 2 market-based), printr-un demers susținut an de an de către colegii noștri, cărora le mulțumim.
Credem că domeniul serviciilor financiare joacă un rol esențial în tranziția către net zero până în 2050, așa că ne implicăm activ pentru a contribui la atingerea acestui obiectiv.
Îți mulțumim Adriana pentru interviul și timpul acordat.
Și eu vă mulțumesc.