Știm faptul că la Hammerer Aluminium Industries (HAI), sustenabilitatea este o valoare fundamentală care guvernează întreaga activitate a companiei. Aceasta implică o asumare responsabilă și un angajament profund pentru mediul înconjurător, sănătatea angajaților și colaborarea cu comunitățile locale. În calitate de organizație, HAI pune în aplicare politici și practici sustenabile care vizează protecția sănătății, securitatea la locul de muncă, implicarea în activități caritabile, promovarea achizițiilor locale și dezvoltarea continuă a proceselor durabile.
Perspective de viitor: UE și-a stabilit obiectivul de a deveni o economie „Net-Zero” până în anul 2050. Companiile încep să iși stabilească diferite strategii pentru a subscrie obiectivului UE de decarbonizare. Ce rol joacă pentru industria aluminiului acest obiectiv?
Andreia Godea: Prin proprietățile sale, dar mai ales datorită faptului că poate fi reciclat la infinit fară a-și pierde din proprietați, aluminiul joacă un rol esențial.
Tocmai de aceea în grupul HAI, înțelegem responsabilitatea noastră de a îndeplini obiectivele europene în materie de climă și, prin urmare, nevoia de a ne reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
Astfel, din perspectiva „NET-ZERO” până în anul 2050, vor fi luate măsuri precum: reducerea continuă a emisiilor în toate locațiile companiei , tranziția la energii 100% regenerabile, promovarea durabilității de-a lungul lanțului valoric sau construirea de parteneriate cu furnizorii, clienții și alte părți interesate pentru reducerea în comun a emisiilor.
Provocări legislative: Care este presiunea resimțită de industrie, atât din punct de vedere al cerințelor legislative cât și din punct de vedere al cerințelor clienților de a achiziționa produse mai sustenabile?
Presiunea resimțită de industrie din punct de vedere legislativ este strâns legată și de cerințele clienților, iar pentru a răspunde cerințelor acestora, în vederea producerii unor produse cu o amprentă cât mai mică de carbon, ne bazăm pe o colaborare îndeaproape cu clienții în vederea identificării nevoilor acestora, dar ținem cont și de o colaborare îndeaproape cu furnizorii din amonte , în ceea ce privește achiziția de materii prime: aluminiu primar sau metale de aliere cu o amprentă mică de carbon.
Soluții eficiente: De asemenea, cum poate analiza LCA (Analiza Ciclului de Viață) contribui la abordarea și gestionarea eficientă a acestor cerințe în contextul industriei?
Atât evaluarea ciclului de viață (LCA), cât si declarația de mediu pentru produs (EPD), sunt instrumente care permit furnizarea de informații privind conformitatea cu principiile sustenabilității. Posibilitatea de realizare a unei evaluari a impactului asupra mediului, este unul dintre cele mai importante aspecte ale gestionării schimbărilor climatice, oferind producătorului posibilitatea atât de analiză și de optimizare a tehnologiei, cât și de analiză și optimizare a materiilor prime utilizate în procesul de producție.
Îți mulțumim Andreia pentru interviul și timpul acordat.
Și eu vă mulțumesc.