Sfârșitul de an reprezintă un moment perfect pentru stabilirea priorităților având în vedere două mari aspecte: rezultatele anului care tocmai a trecut și obiectivele anului care urmează să vină.
Marile companii care au adoptat deja atitudinea responsabilității sociale sunt și mai presate pentru că trebuie să adopte decizii rapide în ceea ce privește modalitățile și etapele de raportare a sustenabilității. Așa cum am mai subliniat în diferite rânduri, Raportul de Sustenabilitate reprezintă instrumentul ideal în ceea ce privește raportarea sustenabilității. Această raportare subscrie obligației legale privind raportarea nefinanciară, fiind în același timp un instrument de management valorors care sprijină dezvoltarea unui program solid de sustenabilitate. Beneficiile resimțite de operatorii economici care abordează acest tip de raportare sunt multiple și diverse.
Raportul de Sustenabilitate s-a transformat într-un instrument esențial care stă la baza responsabilității sociale. Totodată, a devenit un mijloc de tranziție către conformarea legală, cu atât mai mult începând cu anul 2021 – an în care se va modifica Directiva UE de Raportare Non-Financiară (EU Non-Financial Reporting Directive), care va include cerințe de raportare conform standardelor internaționale (de ex. GRI) precum și de auditare a raportului (Assurance).
Provocările aduse de anul 2020, în contextul economic și cel de business, fac ca informațiile pe care companiile le vor raporta pentru acest an să fie și mai importante și mai valoroase.
Principiile de raportare au în vedere 4 mari categorii:
- Sustenabilitate (performanța organizației în contextul sustenabilității, alinierea companiei la tendințele locale și globale, stabilirea relevanței pentru fiecare subiect de discuție);
- Materialitate (analizarea lanțului valoric al companiei, analizarea impactului asupra condițiilor sociale, economice și de mediu, prioritizarea aspectelor valorice);
- Părți interesate (identificare părților interesate, consultare, identificare nevoi viitoare);
- Abordare holistică (informații complete și fiabile, date care acoperă întreaga paletă temporală, aspecte interne și externe).
Iar pașii proiectului urmează o structură foarte bine definită:
- Definirea aspectelor materiale;
- Identificarea părților interesate;
- Angajarea părților interesate;
- Alegerea indicatorilor de raportare;
- Colectarea de date;
- Dezvoltarea unei structuri de raportare;
- Colectarea de date relevante privind managementul aspectelor materiale;
- Dezvoltarea Raportului de Sustenabilitate conform standardelor GRI;
- Finalizarea raportului și aprobarea echipei de management.
denkstatt sprijină organizațiile în elaborarea Raportului de Sustenabilitate pentru alinierea la standardele și cerințele legale, precum și verificarea independentă a raportului sau a unor componente (Assurance) prin intermediul grupului de experți dedicați în ceea ce privește spectrul larg al sustenabilității.