SCENARIUL cel mai eficient

Reading Time: 3 minutes

Într-o lume în care protecția și securitatea alimentară sunt foarte importante, ne punem toți întrebarea cum putem crea un echilibru corect între impactul social, economic și cel de mediu astfel încât să protejăm atât oamenii cât și mediul și afacerile în general.

Având în vedere faptul că doar 14% din ambalajele din plastic utilizate la nivel global își croiesc calea către instalațiile de reciclare și doar 9% sunt de fapt reciclate – în timp ce o treime sunt lăsate în ecosistemele fragile, iar 40% ajung în depozitul de deșeuri, este important să tragem un semnal de alarmă asupra potențialelor zone și puncte de îmbunătățire în lanțul valoric al ambalajelor sau al produselor de unică folosință.

Trecerea de la economia lineară la o economie circulară este imperios necesară.

Dar cine ar trebui să fie responsabil pentru acțiuni concrete?

Am prezentat și discutat în webinarul denkstatt desfășurat recent, în data de 28 iulie, câteva aspecte cheie cu privire la provocările pe risipa alimentară și utilizarea ambalajelor sustenabile”, elementele cheie ale responsabilității în acest proces de transformare ale sistemului. De asemenea, am evidențiat rolul și tipurile de ambalaje potențial utilizabile pentru a diminua cantitățile de deșeuri alimentare și am făcut referire la un studiu realizat de denkstatt ”STOP Waste -SAVE Food” care aduce în evidență pașii și acțiunile potențial fezabile care conduc la diminuarea impactului de mediu și aduc elemente de echilibru în sistem.

Câteva întrebări la care toți ar trebui să fim responsabili să răspundem și mai mult decât atât să acționăm indiferent de poziția noastră în lanțul valoric: consumator, producător de ambalaje, producător produse de larg consum, retailer, decident public:

  • Cum putem îmbunătăți situația într-un mod accelerat?
  • Cum putem preîntâmpina prin acțiunile noastre scenariile defavorabile care proiectează o creștere de cel puțin trei ori a cantității de plastic deversat în oceane și mări până în 2040?
  • Unde mă poziționez eu în lanțul valoric al ambalajelor și ce trebuie să fac concret?
  • Cum definesc o conlucrare cu alte părți interesate?
  • Care sunt acțiunile fezabile concrete pe care ar trebui să le definesc și implementez rapid în funcție de poziția mea?
  • Ce fel de evaluări ar trebui să fac, să găsesc cele mai bune soluții și acțiuni?
  • Care sunt cerințele legislative care mă vor constrânge să fac pași mai rapizi?
  • În ce măsură inovarea ar fi prioritară – punctul cheie în procesul de schimbare?
  • Care poate fi câștigul meu? Da, este o întrebare motivatoare pentru toată lumea.

Într-un raport lansat recent intitulat „Breaking the Plastic Wave: A Comprehensive Assessment of Pathways Towards Stopping Ocean Plastic Pollution” sunt prezentate opt măsuri care împreună ar putea reduce până în 2040 aproximativ 80% din poluarea  anuală cu plastic a mărilor și oceanelor, folosind tehnologii și soluții disponibile astăzi.

Printre ele se numără: reducerea creșterii producției și consumului de plastic, înlocuirea unor materiale plastice cu alternative (cum ar fi hârtia și materialele compostabile), proiectarea produselor și a ambalajelor în vederea reciclării post consum, extinderea ratelor de colectare a deșeurilor în țările cu venituri medii și mici (90% pentru zonele urbane și 50% cu sprijinirea colectării informale) , dublarea reciclării mecanice (până la 86 de milioane de tone pe an – nivel global), dezvoltarea conversiei plastic-către-plastic (până la 13 milioane tone metrice pe an – nivel global), ca măsură tranzitorie construirea de facilități de eliminare pentru 23% din plasticul care nu poate fi reciclat din punct de vedere economic și reducerea exporturilor de deșeuri de plastic până la 90%.

Aceste măsuri fezabile pot conduce la economii de bani, pot aduce crearea de locuri de muncă verzi și pot diminua emisiile de gaze cu efect datorate plasticului cu cel puțin 25%.

Vă invităm să citiți studiul denkstatt ”STOP Waste -SAVE Food” pentru mai multe orientări și soluții.

De asemenea vă invităm să fiți follower al denkstatt Romania pe Linkedin, pentru a putea fi parte din webinariile care urmează din seria denkstatt. Puteți fi la curent cu multe elemente noi privind domeniul sustenabilității.

Aveți întrebări?

Contactaţi-ne

Completați formularul de mai jos și echipa noastră va fi încântată să vă ajute.

Contactaţi-ne

Completați formularul de mai jos și echipa noastră va fi încântată să vă ajute.

Vă mulțumim pentru mesajul dumneavoastră! Vă vom contacta în curând.